Робочий
навчальний план розроблений відповідно Стандартів
професійної (професійно-технічної) освіти СП(ПТ)О 7412.C.10.70-2019 «Тістороб» та СП(ПТ)О
7412.С.10.70-2018 «Пекар». Підготовка за кожною
професійною кваліфікацією за професією «Тістороб. Пекар» ґрунтується на
компетентнісному підході та структурується за модульним принципом. Структура
навчального модуля включає перелік компетентностей та їх зміст. Засвоєння
навчального модуля може підтверджуватися відповідним документом
(сертифікат/посвідчення/свідоцтво), що видається закладом освіти. Робочий
навчальний план розрахований на навчання молоді на основі повної загальної
середньої освіти, яка мала при вступі вік установлений Стандартом професійної
(професійно-технічної) освіти і не мала медичних протипоказань професії.
Термін
навчання модулів відповідає Стандартам професійної (професійно-технічної)
освіти СП(ПТ)О 7412.C.10.70-2019
«Тістороб» та СП(ПТ)О 7412.С.10.70-2018
«Пекар». Базовий навчальний блок вивчається один раз – перед оволодінням
навчальним матеріалом навчальних модулів в кількості годин, що відповідають
третьому кваліфікаційному розряду «Тістороб». За погодженням з роботодавцями
передбачено набуття додаткових компетентностей, що вільно обираються з
урахуванням терміну навчання, а також профілю професії «Тістороб. Пекар». Робочий
навчальний план розрахований на термін навчання 2 роки, що не перевищує
нормативного терміну навчання на третьому ступені професійно-технічної освіти й
відповідає рівню кваліфікації, яку набуває здобувач освіти. З метою запобігання
дублювання змісту освітніх програм при набутті компетентностей за професією
«Тістороб. Пекар» скорочено строки навчання, що не перевищує 50% від загального
обсягу годин, передбачених СП(ПТ)О, за рахунок виключення навчального
матеріалу, що вже вивчався при набутті певних компетентностей. Кількість годин
з предмета «Фізична культура» 79 годин, визначена за кількістю тижнів
теоретичного навчання з розрахунку 2(3-и) години на тиждень відповідно до вимог
Закону України «Про фізичну культуру і спорт» зі змінами. У відповідності до
варіативної складової робочого навчального плану передбачено 8 годин
предмету «Правила дорожнього руху» на вивчення правил дорожнього руху
для пішоходів.
Професійно-практична
підготовка здійснюється у навчальних майстернях, лабораторіях та безпосередньо
на робочих місцях підприємств. Тижневе чергування теоретичного та виробничого
навчання погоджено з роботодавцями. Тижневе навантаження під час теоретичного
навчання не перевищує 36 годин, під час виробничого навчання - 30 годин, виробничої
практики – 40 годин. Навчальний (робочий) час здобувачів освіти в період
проходження виробничої практики встановлюється залежно від режиму роботи
підприємства, установи, організації згідно з законодавством.
За
результатами здобуття професійної кваліфікації Тістороб 2, 3, 4 розряду та
Пекар 2 розряду проводиться поетапна
кваліфікаційна атестація. Після здобуття кваліфікації «Пекар 3 розряду»
проводиться державна кваліфікаційна атестація, що передбачає оцінювання набутих
компетентностей й визначається параметрами: «знає – не знає»; «уміє – не вміє».
На ІІІ ступені навчання здобувачі освіти отримують кваліфікацію Пекар 4 і
відповідно проводиться поетапна кваліфікаційна атестація. Після набуття
кваліфікації «Пекар 5 розряду»
проводиться державна кваліфікаційна атестація, що передбачає оцінювання набутих
компетентностей й визначається параметрами: «знає – не знає»; «уміє – не вміє».
Після завершення навчання кожен здобувач освіти повинен уміти самостійно
виконувати всі роботи, передбачені кваліфікаційною характеристикою,
технологічними умовами і нормами, встановленими у галузі. До самостійного
виконання робіт здобувачі освіти допускаються лише після навчання й перевірки
знань з охорони праці. Кваліфікаційна пробна робота проводиться за рахунок
часу, відведеного на виробничу практику. Перелік кваліфікаційних пробних робіт
розробляється закладом професійної (професійно-технічної) освіти та
погоджується представниками підприємств, відповідно до вимог кваліфікаційних
характеристик, потреб роботодавців, сучасних технологій та новітніх матеріалів.
Особі,
яка опанувала освітню програму й успішно пройшла кваліфікаційну атестацію за
всіма професійними кваліфікаціями, присвоюється освітньо-кваліфікаційний рівень
«кваліфікований робітник» з професії «Тістороб. Пекар» та видається диплом
державного зразка.
Особі,
яка достроково припинила навчання в закладі професійної (професійно-технічної)
освіти, присвоюється відповідна професійна кваліфікація за результатами
попередньої кваліфікаційної атестації та видається свідоцтво державного зразка
про присвоєння (підвищення) професійної кваліфікації.