Ви увійшли як Гость | Група "Гості" Вітаємо Вас ! | RSS
Меню сайту
Пошук
Архів записів
Головна » Сторінка абітурієнта » Тістороб. Пекар

Тістороб. Пекар

Хлібобулочна промисловість - галузь харчової промисловості по виробництву хліба і хлібобулочних виробів.

Професія «пекар» - дуже древня. Хліб прийшов до нас із глибини століть. Спочатку люди вживали зерна диких злаків у сирому вигляді, потім людина навчилася розтирати зерна і змішувати їх з водою - цей момент вважається першим відкриттям хліба. Друге відкриття хліба пов’язане з винаходом ручних млинів. З густої зернової каші люди ліпили коржі і пекли їх на розпеченому камінні. Остаточне, третє відкриття хліба пов’язане з використанням вогню. Хліб винайшли єгиптяни.

Вони перші навчилися розпушувати тісто способом шумування (використовуючи силу мікроорганізмів). Відбулося це 5-6 тисяч років тому. Таким чином, цей час можна вважати часом створення технології хлібобулочного виробництва. А першими пекарями можна вважати всіх древніх єгипетських жінок - «охоронниць вогню».

Слово «пекар» з’явилося в 1300-1200 роках до н.е. Про це свідчать окремі визначення в письмових джерелах. А як ремесло хлібопечення стає визнаним і шанованим через 8-10 сторіч. Дуже часто пекарів називали «басманниками», від слова «басман» - хліб для царя. Професія пекарів раніше вважалася дуже почесною. Особливістю українського хлібопечення є виробництво житнього хліба.

Останнім часом зафіксований різкий стрибок у розвитку хлібобулочної промисловості. Особливістю на сьогоднішній день є велика кількість приватних, невеликих підприємств (пекарень) хлібобулочної промисловості.

Домінуючі види діяльності:

- випічка хліба, хлібобулочних і кондитерських виробів у печах;

- розрахунок кількості сировини і норми виходу продукції;

- підготовка борошна й іншої сировини;

- заміс опари і тіста (на тістомісильних машинах);

- обминка тіста;

- контроль за температурою, часом замісу і консистенцією тіста;

- визначення готовності тіста до випічки;

- формування заготівель з різних видів тіста;

- контроль за вагою і формою тістових заготівель;

- виробництво напівфабрикатів;

- укладання заготівель на аркуші, лопати, касети і відправлення в піч;

- контроль за процесом випічки (температурний і паровий режими);

- регулювання руху грубного конвеєра;

- регулювання роботи механізмів для посадки, зволожування і вибірки хліба;

- визначення закінчення процесу випічки;

- вибірка готових виробів з печі й укладання їх у тару;

- перевірка якості готової продукції (добір проб і проведення контрольних аналізів).

Якості, що забезпечують успішність виконання професійної діяльності:

Здібності:

- висока концентрація і великий обсяг уваги;

- високий рівень стійкості, переключення і розподілу уваги;

- добре розвинена координація рухів;

- гарна моторна пам'ять;

- гарний рівень розвитку смакової і нюхової пам'яті;

- гарне здоров'я і фізична стійкість (здатність переносити фізичну напругу і високу температуру протягом довгого часу);

- розвинений нюх, дотик (відчуття температури, тиску) - уміння визначити готовність і якість продукції за допомогою аналізаторів;

- гарне зорове сприйняття (уміння визначити якість і готовність продукції);

- розвинена словесно-логічна пам'ять (здатність запам'ятати технологію приготування різних сортів хлібобулочних виробів);

- добре розвинене "почуття часу".

Особистісні якості, інтереси і схильності:

- терплячість;

- витривалість;

- моторність;

- спритність;

- акуратність;

- охайність;

- уважність;

- сумлінність;

- відповідальність.





Ви можете поділитись цією інформацією з друзями, додати її до вибраного або підписатись на оновлення :
Карта НПЦ України
МОН України
Електронна ліцензі
Форма входу
Логін:
Пароль:
Наше опитування
Оцініть наш сайт
1. Відмінно
2. Добре
3. Непогано
4. Жахливо
5. Погано
Всього відповідей: 32
Статистика

Онлайн всього: 4
Гостей: 4
Користувачів: 0
Корисні посилання
Профорієнтаційний термінал
Block title
Block content
Block title
Block content
Мова сайту

Чернігівський центр ПТО © 2010-2024 Система Orphus