Ви увійшли як Гость | Група "Гості" Вітаємо Вас ! | RSS
Меню сайту
Пошук
Архів записів
Головна » Сторінка абітурієнта » Продавець продовольчих товарів. Продавець непродовольчих товарів

Продавець продовольчих товарів. Продавець непродовольчих товарів

Продавець - професія масова. Це узагальнене поняття, що містить у собі багато різновидів цієї діяльності.

Професія класифікується залежно від групи товарів: продавець продовольчих і непродовольчих товарів. Кожна з них розділяється на декілька спеціальностей. Так, продавець продовольчих товарів реалізує бакалійно-кондитерські, хлібобулочні товари, кулінарні вироби; овочі та фрукти, м'ясо-рибні вироби. Продавець непродо­вольчих товарів (біля 20 різновидів) реалізує меблі, взуття, радіотовари і т. ін.

Професія продавця пов'язана з певними знаряддями праці. Маючи справу з різними товарами та обслуговуючи покупців, прода­вець користується різноманітними інструментами: вимірювальними (при відмі­рюванні, зважуванні), пакувальними тощо.

Знаряддя праці сучасного продавця дуже змінились. Якщо раніше продавець в основному працював, користуючись різним торговим інвентарем, то зараз на допомогу йому прийшла механізація і автоматизація.

Професії продавця властива аритмія робочого процесу. Кількість покупців розподіляється протягом усієї зміни нерівномірно, стрибкоподібно.

На сучасному етапі торгівля повинна оперативно та якіс­но задовольняти все більш зростаючі запити населення. Знач­но підвищились вимоги людей до культури обслуговування і, перш за все, до рівня кваліфікації працівників, їх уміння вірно сприймати і оцінювати психологічний стан покупця, його настрій, мотиви поведінки.

Продавець продовольчих товарів повинен уміти:

- підраховувати вартість покупки, отримувати гроші, пробивати чеки, вида­вати здачу, консультувати покупців про ціну, властивості, смакові особливості, кулінарне призначення та харчові цінності окремих видів товарів;

- перевіряти справність касового апарату;

- контролювати своєчасне поповнення робочого запасу товарів та термін реалі­зації продуктів, які швидко псуються;

- брати участь в отриманні та підготовці товарів до продажу і перевіряти найменування, кількість, ціни, стан упаковки та правильність маркування;

- здійснювати зовнішній огляд, перебирати, перетирати, повідомляти адмі­ністрацію про надходження товарів, що не відповідають маркуванню (накладній відомості), прикріпляти ярлики цін до товарів, розміщувати та викладати по групах, видах та сортах з урахуванням товарного сусідства;

- оформляти вітрини;

- вивчати запити покупців;

- підраховувати гроші та здавати їх;

- прибирати нереалізовані товари;

- готувати товари до інвентаризації.

Продавець продовольчих товарів повинен знати:

- асортимент;

- види браку;

- класифікацію;

- норми природних витрат та порядок їх списання;

- характеристику;

- призначення;

- методи зниження витрат при зберіганні;

- харчову цінність;

- роздрібні ціни товарів відповідної групи;

- основних постачальників та особливості асортименту і якості їх продукції;

- основні види сировини, що йдуть на виготовлення товарів;

- будову касового апарату;

- ознаки доброякісності, сортності;

- принципи оформлення вітрин.

Продавець непродовольчих товарів повинен уміти:

- пропонувати і показувати товари;

- допомагати у виборі товарів і консультувати покупців про призначення, властивості і якість товарів, правилах догляду за ними, цінах, станом сучасної моди, пропонувати нові товари і товари супутні;

- робити примірки, відмірювати, відрізати, демонструвати в дії;

- підраховувати вартість покупки;

- виписувати чек, отримувати гроші, оформляти паспорт на товар, що має гарантійний термін користування;

- упаковувати товари;

- видавати покупки або передавати їх на контроль;

- працювати за касовим апаратом;

- готувати робоче місце: перевіряти справність інвентарю та інструментів;

- установлювати терези і гирі, перевіряти справність і готовити до роботи касові апарати, отримувати пакувальний матеріал;

- контролювати своєчасне поповнення робочого запасу товарів;

- отримувати товари і готувати їх до продажу, перевіряти найменування, кількість, комплектність, сортність, ціни і відповідність маркуванню, наявність фабричних ярликів і пломб;

- розпаковувати, оглядати зовнішній вигляд виробів;

- перебирати, перемотувати, комплектувати, перевіряти експлуатаційні властивості товарів і та ін.;

- прикріпляти ярлики до товарів, розміщувати і розкладати їх по групах, видах та сортах;

- повідомляти адміністрацію про надходження товарів, що не відповідають маркуванню;

- оформляти вітрини;

- підраховувати гроші та здавати їх;

- прибирати нереалізовані товари;

- готувати товари до інвентаризації;

- реєструвати незадоволені запити покупців.

Продавець непродовольчих товарів повинен знати:

- асортимент, класифікацію, характеристику,

- призначення товарів даної групи;

- способи користування та догляду за ними;

- правила розшифровки артикула і маркування;

- роздрібні ціни;

- прийоми підбору, примірки, відмірювання;

- комплектації товарів;

- шкали розмірів виробів та правила їх визначення;

- основні вимоги до якості товарів;

- види браку;

- правила обміну товарів;

- гарантійні терміни користування товарами;

- стан сучасної моди.





Ви можете поділитись цією інформацією з друзями, додати її до вибраного або підписатись на оновлення :
Мова сайту
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Листопад 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Наше опитування
Оцініть наш сайт
1. Відмінно
2. Добре
3. Непогано
4. Погано
5. Жахливо
Всього відповідей: 27
Зробимо сайт кращим !
Знайшли орфорграфічну помилку на сайті ?
Повідомте наc - виділіть її, натисніть Ctrl+Enter і вкажіть суть помилки.
Дякуємо !

Друзі сайту
- http://chcpto.narod.ru -
  попередня версія сайту ЧЦ ПТО
- ІПТО НАПН України -
  експериментальна робота
  з інститутом ІПТО НАПН України
Банери

Педагогічна преса

Міністерство oсвіти і науки,молоді та спорту України. Офіційний веб-сайт
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Чернігівський центр ПТО © 2010-2017 Система Orphus