Ви увійшли як Гость | Група "Гості" Вітаємо Вас ! | RSS
Меню сайту
Пошук
Архів записів
Головна » Сторінка абітурієнта » Контролер-касир

Контролер-касир

Контролер-касир – це спеціаліст, який займається прийманням та видачею грошей, працює на касовому апараті.

З історії професії. Назва «касир» прийшла до нас із Західної Європи, де в свою чергу, вона взяла початок від італійського слова  cassa – «ящик». З давніх часів  існувала традиція призначати відповідального за зберігання коштів. У Київській Русі існувала посада казначея - людини, яка зберігала казну. В сучасному вигляді посада касира з’явилася наприкінці 19 століття, коли  винайшли касовий апарат.

Професія контролера-касира не менш складна і відповідальна, ніж інші професії. Адже контролер-касир повинен відмінно знати не тільки теорію своєї роботи, але і бути чудовим практиком.

Контролер-касир – це обличчя торгового залу. Адже часто саме він першим зустрічає відвідувачів або проводжає їх. Отже, цьому працівникові необхідно бути ввічливим і привітним, що в свою чергу вимагає великих емоційних затрат. Контролер-касир повинен володіти гарно поставленим голосом та дикцією.

Цей працівник цілком і повністю відповідає за гроші, які проходять через його руки, що передбачає високий рівень відповідальності та уважності.

Специфіка професії

Незалежно від спеціалізації контролер-касир повинен знати правила внутрішнього розпорядку підприємства та підготовки робочого місця до роботи. Знати правила експлуатації сучасних видів реєстраторів розрахункових операцій (РРО); форми розрахунку із споживачами, в тому числі за кредитними картками; асортимент товарів; правила розшифрування артикулів, штрихового коду товару; порядок програмування товарів на різних моделях реєстраторів розрахункових операцій (РРО), електронних контрольно-касових апаратів (ЕККА); порядок виконання заключних операцій на реєстраторах розрахункових операцій (РРО); правила оформлення книги обліку розрахункових операцій та складання касової звітності; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Якості, що забезпечують успішність виконання професійної діяльності:

·         здатність зберігати витримку у будь-якій ситуації;

·         стійка увага;

·         добра довгострокова й короткочасна оперативна пам'ять;

·         арифметичні здібності;

·         окомір;

·         точне просторове сприйняття форми й величини предмета;

·         чітка дикція;

·         спостережливість;

·         чіткість і акуратність;

·         чесність;

·         товариськість;

·         уважність;

·         відповідальність;

·         схильність до лічильної роботі;

·         посидючість;

·         принциповість;

·         спостережливість;

·         обережність.

Сфера діяльності:

·         торгівля продовольчими та непродовольчими товарами (за видами);

·         підприємства сфери послуг;

·         ресторанний та готельний бізнес.





Ви можете поділитись цією інформацією з друзями, додати її до вибраного або підписатись на оновлення :
Карта НПЦ України
МОН України
Електронна ліцензі
Форма входу
Наше опитування
Оцініть наш сайт
1. Відмінно
2. Добре
3. Непогано
4. Жахливо
5. Погано
Всього відповідей: 32
Статистика

Онлайн всього: 6
Гостей: 6
Користувачів: 0
Корисні посилання
Профорієнтаційний термінал
Block title
Block content
Block title
Block content
Мова сайту

Чернігівський центр ПТО © 2010-2024 Система Orphus