Ви увійшли як Гость | Група "Гості" Вітаємо Вас ! | RSS
Меню сайту
Пошук
Архів записів
Головна » 2016 » Січень » 20 » День соборності України
11:04
День соборності України


Народ мій є!

Народ мій завжди буде!

Ніхто не перекреслить

Мій народ!

В. Симоненко

Цілі століття українці були роз'єднані, розділені між різними державами. Скільки часу й зусиль потрібно було Україні, аби стати незалежною і єдиною! День соборності України — свято втілення мрії про єдність.


Історія свята

22 січня 1919 року об'єдналися дві українські держави, що постали на руїнах великих імперій: одна — Російської, інша — Австро-Угорської. Українська Народна Республіка (УНР) і Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР) утворили єдину, соборну Українську державу. Ця подія засвідчила: українці — окремий народ, який, хоч і був довгі роки розділеним, не змішався з іншими, не втратив свого самоусвідомлення. І ось — має нарешті свою державу.

Чому ж це свято ми називаємо саме Днем соборності? Що таке соборність? Погляньмо на значення цього слова:

 - пряме (із філософського словника): соборність — єдність усіх членів Церкви для спільного відшукання шляху до порятунку;

 - у стосунку саме до української ситуації: ідея об'єднання усіх етнічних українських земель у єдиній державі.


Традиція відзначення Дня соборності

День соборності не був аж такою щасливою датою — після нього сталося ще багато трагічних для українців подій. Наш народ знову був розірваний між різними державами і владами. Та все ж той день, коли був підписаний Акт Злуки українських земель, довів, що возз'єднання таки можливе — якщо вірити в нього і робити все, аби воно відбулося.

Тож не дивно, що в незалежній Україні День соборності з 1999 року відзначається офіційно і має свою особливу традицію. Ти, безсумнівно, знаєш про неї — це «живий ланцюг». І з'явилася вона ще до того, як День соборності став офіційним святом.

21 січня 1990 року українські патріотичні сили організували безперервний «живий ланцюг» між Києвом і Львовом: узявшись за руки, люди стояли вздовж доріг і шосе. Уявляєш, скільки потрібно було учасників, аби втілити таку грандіозну ідею? «Живий ланцюг» став символом єдності усіх українців — незалежно від того, чи живуть вони на сході, чи на заході (а в той день вони і взагалі ще були громадянами не України, а Радянського Союзу!).


21 січня 1990 року

Емоційні й символічні також ланцюги, що їх на День соборності утворюють останніми роками кияни. Узявшись за руки на мосту Патона, вони об'єднують правий і лівий берег Дніпра — бо ж по кожен бік живуть українці, які прагнуть бути разом, усі в одній країні.

У кожній області, кожній місцевості — свої історії, свої звичаї, свої неповторні особливості. Усі ми різні, та все ж кожен з нас — українець. Пам'ятаймо про це: тільки разом ми — сила!

Нагадати відвідувачам бібліотеки про важливість відзначення Дня Соборності України – така мета інформаційної години «Україна суверенна: від витоків до сьогодення», яка пройшла в бібліотеці нашого центру. В читальній залі бібліотеки оформлено експозицію - презентацію «Україна є, була і буде» в якій спробували охопити чималу віху історії України. Не забули й про новітній час.

Окрім книжок та презентацій бібліотекар підготувала до Дня Соборності України добірку тематичних фільмів минулих літ, які планує демонструвати читачам протягом січня.

Доєднатися до Дня Соборності України з допомогою книги  зможе кожен. Виставка в бібліотеці нашого центру триватиме до 27 січня.


Вивчайте історію своєї Батьківщини:

- Інститут історії України: http://www.history.org.ua/?info=1

- День Соборності України: http://beyond.ua/den-sobornosti-ukrayiny


Переглядів: 709 | Додав: Smart | Рейтинг: 0.0/0

Ви можете поділитись новиною з друзями, додати її до вибраного або підписатись на оновлення :
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Карта НПЦ України
МОН України
Електронна ліцензі
Форма входу
Логін:
Пароль:
Наше опитування
Оцініть наш сайт
1. Відмінно
2. Добре
3. Непогано
4. Жахливо
5. Погано
Всього відповідей: 32
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Корисні посилання
Профорієнтаційний термінал
Block title
Block content
Block title
Block content
Мова сайту

Чернігівський центр ПТО © 2010-2024 Система Orphus