Ви увійшли як Гость | Група "Гості" Вітаємо Вас ! | RSS
Меню сайту
Пошук
Архів записів
Головна » 2020 » Квітень » 23 » Здоровий спосіб інформаційного життя: медіагігієна
10:56
Здоровий спосіб інформаційного життя: медіагігієна

Новини по телевізору, інтернет, соціальні мережі і баба Маша з сусіднього під’їзду тільки і говорять про коронавірус. Величезний об’єм інформації про таємничий вірус, який шириться планетою, неочікувано звалився і на українців. Через це у багатьох людей з’являються панічні настрої, які не найкращим чином впливають на наше здоров’я. 

Щоб протистояти великому інформаційному потоку пропонуємо Вам декілька порад, як не «погрузти» в медіа та як розумно споживати інформацію. 

Порада №1 Довіряйте лише перевіреним джерелам

Перш за все, оберіть для себе надійний канал споживання інформації. Довіряйте лише перевіреним та офіційним джерелам, які інформують щодо поширення коронавірусної інфекції. Не піддавайтесь маніпуляціям джерел, які лише привертають увагу користувачів гучними заголовками. Ставте будь-яку шокуючу інформацію під сумнів. Постарайтесь обмежити час, який ви витрачаєте на перегляд новин. Якщо потік новин викликає паніку – це може означати, що у вас елементарний інформаційний передоз. Тут важливо вимкнути телевізор/комп'ютер/телефон і відповісти собі на питання «Скільки часу я проводжу в електронних приладах, які показують мені новини?», «Чи точно це правдиві і достовірні новини?»,  «Що я можу зробити з цією інформацією для себе і своїх близьких?».

Перелік перевірених джерел:

  • Офіційний сайт Міністерства охорони здоров’я: https://moz.gov.ua/
  • Кабінет Міністрів України: https://www.kmu.gov.ua/
  • ООС - https://www.facebook.com/pressjfo.news/
  • Telegram-канал Коронавірус оперативно
  • Telegram-канал «Коронавірус_інфо»

Порада №2 Шукайте позитив у всьому

Незважаючи на всі новини, треба виокремлювати хороше. Навіть читаючи про коронавірус, звертайте увагу не лише на те, скільки людей захворіло чи померло, а на те, скільки одужало.

Продовжили карантин? Чудово, відкрийте в собі нові таланти, почитайте книги, які відкладали, передивіться серіали і фільми, до яких не доходили руки. Не можете побачитися з друзями чи рідними? Заплануйте розваги на «після карантина», спілкуйтесь по відео. Тим більше буде ваша радість від реальної зустрічі після карантину.

Насправді позитив можна знайти у всьому. Головне - шукати, а не тонути у новинах про смерті, розлучення і закриті кордони.

Порада №3 «Перемикайте» увагу на різні справи

Насправді, вам пощастило, якщо у вас є робота - вам завжди є, на що перемкнути увагу. Робота дозволяє зайняти думки та відволіктися від безглуздого обмірковування кожного свого попереднього кроку поза квартирою. Але працювати цілодобово теж не треба.

Добре перемкнути увагу допомагають книжки та фільми, далекі за сюжетом від буденності та повсякденного життя: фентезі, казки, наукова фантастика, історія. Але слід оминати сюжетів про постапокаліпсис, епідемії та зомбі.

Очистити розум допомагає генеральне прибирання, сортування одягу та речей, догляд за кімнатними квітами, приготування нових страв. А якщо ви займаєтеся якимось видом творчості, то це взагалі відмінно. Тобто намагайтеся постійно чимось займатися, чергуйте справи, аби не набридало.

Порада №4 Виконуйте всі профілактичні заходи

Аби відчувати себе спокійними та захищеними, виконуйте всі профілактичні заходи задля збереження свого здоров’я.

  • мийте руки з милом (мінімум 20 секунд),
  • при чханні та кашлі прикривайте рот і ніс серветкою і згином ліктя,
  • не торкайтесь обличчя брудними руками,
  •  частіше провітрювайте свою оселю та робіть вологе прибирання,
  • тримайтесь на відстані від людей та не порушуйте правил карантину.

Якщо ви будете максимально виконувати усі профілактичні заходи, то і ваш психічний стан буде значно кращий.

Порада №5 Заспокойся після перегляду новин

Для того, аби опанувати негативні емоції які виникли після перегляду або прочитання новин психологи радять кілька простих та дієвих вправ:

  • Відійдіть від комп’ютера чи телевізора. Встаньте рівно. Кілька хвилин виконуйте дихальну вправу: вдихаємо протягом трьох секунд, потім затримуємо дихання на дві секунди, і повільно видихаємо протягом чотирьох секунд.
  • «Погудіти паровозиком». Складіть губи трубочкою і видайте протяжний звук "Уууууу", подібний до звучання паровозу.
  •  Випийте води. Подихайте. Дайте собі відповідь на питання: «яку інформацію я зараз отримав?», «Що зі мною відбувається?»,»Що мені хочеться робити?». Зазвичай у відповіді на питання «Що робити?» включається один з імпульсів виживання: хочеться або бігти, або боротися, руйнуючи все навколо, або завмерти. Якщо хочеться бігти – закрийте очі, і уявіть, як ви біжите, ніби лань або будь-яка інша тварина, яка вам подобається. Якщо хочеться боротися і порвати всіх – візьміть папір (рушник, олівець, щось таке, що не шкода) і рвіть.
  •  Перерахуйте вголос: п'ять предметів, які ви бачите; чотири звуки, які чуєте; три відчуття у тілі; два запахи, які зараз відчуваєте та один смак. Ця вправа дає можливість повернутися у реальність, відволіктись від тривожних фантазій та заспокоїтись.
  • Підійдіть до вікна і вголос дайте собі відповідь на питання «Що ти бачиш?».

Якщо ви на роботі і вам незручно перед колегами говорити вголос – значить ви близькі до реальності. Людині, яка повністю занурилися світ своїх тривожних фантазій, буде абсолютно фіолетово, хто і що про вас подумає. Побачити, що відбувається за вікном допомагає розділити фантазії і реальність.

Дотримуйтеся здорового способу інформаційного життя!

Зберігайте спокій і будьте здорові!


Переглядів: 506 | Додав: chcpto | Рейтинг: 0.0/0

Ви можете поділитись новиною з друзями, додати її до вибраного або підписатись на оновлення :
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Карта НПЦ України
МОН України
Електронна ліцензі
Форма входу
Логін:
Пароль:
Наше опитування
Оцініть наш сайт
1. Відмінно
2. Добре
3. Непогано
4. Жахливо
5. Погано
Всього відповідей: 32
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Корисні посилання
Профорієнтаційний термінал
Block title
Block content
Block title
Block content
Мова сайту

Чернігівський центр ПТО © 2010-2024 Система Orphus