Стажування. Майстер-класи.
Відповідно Стандарту професійної (професійно-практичної) підготовки СП(ПТ)О 5220.G47.1-2018 «Продавець продовольчих товарів» за погодженням з роботодавцями передбачено набуття часткових професійних компетентностей, а саме знання та уміння особи, які дають їй змогу виконувати трудові функції, швидко адаптуватися до змін у професійній діяльності та є складовими відповідної професійної кваліфікації та обираються з урахуванням терміну навчання, а також профілю професії.
У закладі професійної
(професійно-технічної) освіти тривалість підготовки встановлюється відповідно
до професійної кваліфікації, яку набуває здобувач освіти, що визначається робочим
навчальним планом. Перелік основних засобів навчання за професійною
кваліфікацією розроблено відповідно до потреб роботодавців, сучасних технологій
та матеріалів. Навчальний час здобувачів освіти визначається обліковими
одиницями часу, передбаченого для виконання навчальної програми професійної
(професійно-технічної) освіти.
Робочий навчальний план "Продавець продовольчих товарів"
Освітня програма "Продавець продовольчих товарів"
Після
навчання протягом двох тижнів у закладі професійної (професійно-технічної)
освіти здобувачі освіти для оволодіння специфікою організації
торговельно-технологічного процесу проходять виробниче стажування на
торговельних підприємствах під керівництвом наставників установи.
За
результатами набуття часткових професійних компетентностей з професійної
кваліфікації «продавець продовольчих товарів» проводиться кваліфікаційна
атестація, що передбачає оцінювання набутих компетентностей й визначається
параметрами: «знає – не знає»; «уміє – не вміє». Критерії кваліфікаційної атестації
випускників розробляються закладом професійної (професійно-технічної) освіти
разом з роботодавцями і ґрунтуються на компетентнісному підході відповідно до
вимог кваліфікаційної характеристики, потреб роботодавців, сучасних технологій
та новітніх матеріалів. Після завершення навчання кожен здобувач освіти повинен
уміти самостійно виконувати всі роботи, передбачені кваліфікаційною
характеристикою, технологічними умовами і нормами, встановленими у галузі.
Особі, яка опанувала освітню програму й успішно пройшла кваліфікаційну атестацію за визначеними частковими професійними кваліфікаціями кваліфікованого робітника з професії «продавець продовольчих товарів» видається сертифікат.