Тістороб. Пекар |
![]() |
Професія «пекар» - дуже древня. Хліб прийшов до нас із глибини століть. Спочатку люди вживали зерна диких злаків у сирому вигляді, потім людина навчилася розтирати зерна і змішувати їх з водою - цей момент вважається першим відкриттям хліба. Друге відкриття хліба пов’язане з винаходом ручних млинів. З густої зернової каші люди ліпили коржі і пекли їх на розпеченому камінні. Остаточне, третє відкриття хліба пов’язане з використанням вогню. Хліб винайшли єгиптяни.
![]() |
Слово «пекар» з’явилося в 1300-1200 роках до н.е. Про це свідчать окремі визначення в письмових джерелах. А як ремесло хлібопечення стає визнаним і шанованим через 8-10 сторіч. Дуже часто пекарів називали «басманниками», від слова «басман» - хліб для царя. Професія пекарів раніше вважалася дуже почесною. Особливістю українського хлібопечення є виробництво житнього хліба.
Останнім часом зафіксований різкий стрибок у розвитку хлібобулочної промисловості. Особливістю на сьогоднішній день є велика кількість приватних, невеликих підприємств (пекарень) хлібобулочної промисловості.
Домінуючі види діяльності:
- випічка хліба, хлібобулочних і кондитерських виробів у печах;
- розрахунок кількості сировини і норми виходу продукції;
- підготовка борошна й іншої сировини;
- заміс опари і тіста (на тістомісильних машинах);
- обминка тіста;
- контроль за температурою, часом замісу і консистенцією тіста;
- визначення готовності тіста до випічки;
- формування заготівель з різних видів тіста;
- контроль за вагою і формою тістових заготівель;
- виробництво напівфабрикатів;
- укладання заготівель на аркуші, лопати, касети і відправлення в піч;
- контроль за процесом випічки (температурний і паровий режими);
- регулювання руху грубного конвеєра;
- регулювання роботи механізмів для посадки, зволожування і вибірки хліба;
- визначення закінчення процесу випічки;
- вибірка готових виробів з печі й укладання їх у тару;
- перевірка якості готової продукції (добір проб і проведення контрольних аналізів).
![]() |
Здібності:
- висока концентрація і великий обсяг уваги;
- високий рівень стійкості, переключення і розподілу уваги;
- добре розвинена координація рухів;
- гарна моторна пам'ять;
- гарний рівень розвитку смакової і нюхової пам'яті;
- гарне здоров'я і фізична стійкість (здатність переносити фізичну напругу і високу температуру протягом довгого часу);
- розвинений нюх, дотик (відчуття температури, тиску) - уміння визначити готовність і якість продукції за допомогою аналізаторів;
- гарне зорове сприйняття (уміння визначити якість і готовність продукції);
- розвинена словесно-логічна пам'ять (здатність запам'ятати технологію приготування різних сортів хлібобулочних виробів);
- добре розвинене "почуття часу".
Особистісні якості, інтереси і схильності:
- терплячість;
- витривалість;
- моторність;
- спритність;
- акуратність;
- охайність;
- уважність;
- сумлінність;
- відповідальність.