Продавець продовольчих товарів. Продавець непродовольчих товарів |
Професія класифікується залежно від групи товарів: продавець продовольчих і непродовольчих товарів. Кожна з них розділяється на декілька спеціальностей. Так, продавець продовольчих товарів реалізує бакалійно-кондитерські, хлібобулочні товари, кулінарні вироби; овочі та фрукти, м'ясо-рибні вироби. Продавець непродовольчих товарів (біля 20 різновидів) реалізує меблі, взуття, радіотовари і т. ін.
Професія продавця пов'язана з певними знаряддями праці. Маючи справу з різними товарами та обслуговуючи покупців, продавець користується різноманітними інструментами: вимірювальними (при відмірюванні, зважуванні), пакувальними тощо.
Знаряддя праці сучасного продавця дуже змінились. Якщо раніше продавець в основному працював, користуючись різним торговим інвентарем, то зараз на допомогу йому прийшла механізація і автоматизація.
Професії продавця властива аритмія робочого процесу. Кількість покупців розподіляється протягом усієї зміни нерівномірно, стрибкоподібно.
На сучасному етапі торгівля повинна оперативно та якісно задовольняти все більш зростаючі запити населення. Значно підвищились вимоги людей до культури обслуговування і, перш за все, до рівня кваліфікації працівників, їх уміння вірно сприймати і оцінювати психологічний стан покупця, його настрій, мотиви поведінки.
Продавець продовольчих товарів повинен уміти:
- підраховувати вартість покупки, отримувати гроші, пробивати чеки, видавати здачу, консультувати покупців про ціну, властивості, смакові особливості, кулінарне призначення та харчові цінності окремих видів товарів;
- перевіряти справність касового апарату;
- контролювати своєчасне поповнення робочого запасу товарів та термін реалізації продуктів, які швидко псуються;
- брати участь в отриманні та підготовці товарів до продажу і перевіряти найменування, кількість, ціни, стан упаковки та правильність маркування;
- здійснювати зовнішній огляд, перебирати, перетирати, повідомляти адміністрацію про надходження товарів, що не відповідають маркуванню (накладній відомості), прикріпляти ярлики цін до товарів, розміщувати та викладати по групах, видах та сортах з урахуванням товарного сусідства;
- оформляти вітрини;
- вивчати запити покупців;
- підраховувати гроші та здавати їх;
- прибирати нереалізовані товари;
- готувати товари до інвентаризації.
Продавець продовольчих товарів повинен знати:
- асортимент;
- види браку;
- класифікацію;
- норми природних витрат та порядок їх списання;
- характеристику;
- призначення;
- методи зниження витрат при зберіганні;
- харчову цінність;
- роздрібні ціни товарів відповідної групи;
- основних постачальників та особливості асортименту і якості їх продукції;
- основні види сировини, що йдуть на виготовлення товарів;
- будову касового апарату;
- ознаки доброякісності, сортності;
- принципи оформлення вітрин.
Продавець непродовольчих товарів повинен уміти:
- пропонувати і показувати товари;
- допомагати у виборі товарів і консультувати покупців про призначення, властивості і якість товарів, правилах догляду за ними, цінах, станом сучасної моди, пропонувати нові товари і товари супутні;
- робити примірки, відмірювати, відрізати, демонструвати в дії;
- підраховувати вартість покупки;
- виписувати чек, отримувати гроші, оформляти паспорт на товар, що має гарантійний термін користування;
- упаковувати товари;
- видавати покупки або передавати їх на контроль;
- працювати за касовим апаратом;
- готувати робоче місце: перевіряти справність інвентарю та інструментів;
- установлювати терези і гирі, перевіряти справність і готовити до роботи касові апарати, отримувати пакувальний матеріал;
- контролювати своєчасне поповнення робочого запасу товарів;
- отримувати товари і готувати їх до продажу, перевіряти найменування, кількість, комплектність, сортність, ціни і відповідність маркуванню, наявність фабричних ярликів і пломб;
- розпаковувати, оглядати зовнішній вигляд виробів;
- перебирати, перемотувати, комплектувати, перевіряти експлуатаційні властивості товарів і та ін.;
- прикріпляти ярлики до товарів, розміщувати і розкладати їх по групах, видах та сортах;
- повідомляти адміністрацію про надходження товарів, що не відповідають маркуванню;
- оформляти вітрини;
- підраховувати гроші та здавати їх;
- прибирати нереалізовані товари;
- готувати товари до інвентаризації;
- реєструвати незадоволені запити покупців.
Продавець непродовольчих товарів повинен знати:
- асортимент, класифікацію, характеристику,
- призначення товарів даної групи;
- способи користування та догляду за ними;
- правила розшифровки артикула і маркування;
- роздрібні ціни;
- прийоми підбору, примірки, відмірювання;
- комплектації товарів;
- шкали розмірів виробів та правила їх визначення;
- основні вимоги до якості товарів;
- види браку;
- правила обміну товарів;
- гарантійні терміни користування товарами;
- стан сучасної моди.